Αξιοθέατα

Η Πρέβεζα χάρη στις τεράστιες παραλίες της, τα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος αξιοθέατά της, αλλά και τις υποδομές της, έχει αναδειχθεί σε ένα πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό.


ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ

Πάνω σε ένα λοφίσκο του χωριού Μεσοπόταμος και στη συμβολή του ποταμού Αχέροντα με τον παραπόταμο Κωκυτό, ήταν η αρχαία πόλη Εφύρα η οποία άκμασε τον 5ο και 6ο αιώνα π.χ. Η πόλη έγινε γνωστή από το Νεκρομαντείο της που ήταν το σπουδαιότερο της αρχαιότητας. Επισκέπτες από όλο τον γνωστό τότε κόσμο συνέρεαν στο Νεκρομαντείο και έπειτα από μια διαδικασία διαμονής και μύησης, μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς τους.

 Νεκρομαντείο

ΑΡΧΑΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ

Στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, το 31 π.Χ., διαδραματίστηκε μία από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις της αρχαίας ιστορίας, η γνωστή ναυμαχία του Ακτίου, ανάμεσα στον Αντώνιο και τον Οκταβιανό αλλά και της Κλεοπάτρας, η οποία προσπαθούσε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της Αιγύπτου από τη Ρώμη. Σε ανάμνηση της νίκης αυτής, ο Οκταβιανός Αύγουστος έχτισε τη Νικόπολη, όπου αργότερα τον 5ο αιώνα μ.Χ. στην αρχή των χριστιανικών χρόνων, έγινε πρωτεύουσα της Ηπείρου.

 
Νικόπολη

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Το ποτάμι της Ηπείρου που είναι συνυφασμένο με το πέρασμα της ψυχής των νεκρών ανθρώπων στον κόσμο του Άδη. Η ιδιομορφία του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες που αναζητούν δραστηριότητες, όπως φυσιολατρικές διαδρομές κατά μήκος του ποταμού μέχρι τις πηγές του Αχέροντα, όπου μπορεί να κάνει μπάνιο στα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά του ποταμού αλλά και καγιάκ, κανό και να διασχίσει τον ποταμό με άλογο. Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους είναι το δέλτα του Αχέροντα, το οποίο αποτελεί βιότοπο για σπάνια είδη πτηνών και ζώων. Για μεγάλες οδοιπορικές διαδρομές, υπάρχουν μονοπάτια και δρόμοι σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με σπουδαιότερες από αυτές, τη διαδρομή από τη σκάλα της Τζαβέλενας ως τις πύλες του Άδη.

 
Αχέροντας
            Ποταμός

ΖΑΛΟΓΓΟ

Η γνωστή ιστορική τοποθεσία στο ομώνυμο βουνό, που έγινε σύμβολο θυσίας και αγάπης προς την ελευθερία. Το 1803, όταν το Σούλι μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλί Πασά, 63 γυναίκες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, έπεσαν από το βράχο, προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να υποδουλωθούν στον τούρκικο ζυγό. Το μνημείο στήθηκε εκεί το 1961 με πανελλήνιο έρανο. Για να φτάσει κανείς εκεί ανεβαίνει τα 410 σκαλιά, ξεκινώντας από το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου.

 Ζάλογγο

ΚΑΣΣΩΠΗ

Η Κασσώπη, πρωτεύουσα της Κασσωπαίας, χτίστηκε πριν από τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. σε φυσική οχυρή θέση, σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 550-650 μ., στις πλαγιές του Ζαλόγγου στο σημερινό χωριό Καμαρίνα. Η πόλη της Κασσώπης άκμασε τον 3ο αιώνα και αποτελούνταν από 10.000 κατοίκους. Καταστράφηκε το 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους και εγκαταλείφθηκε οριστικά στο τέλος του 1ου αιώνα π.Χ.
Κασσώπη

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Έχει έκταση 405 τ.χλμ. και μια μοναδική διέξοδο προς το Ιόνιο Πέλαγος, πλάτους 600 μ. και βάθους 5 μ.. Είναι από τους 11 πλέον γνωστούς και αξιόλογους υγροβιότοπους της Ελλάδας και από τους πιο ενδιαφέροντες της Ευρώπης. Αποτελείται από λιμνοθάλασσες, αλμυρόβαλτους και γλυκόβαλτους, γραφικές νησίδες που αποτελούν ένα μοναδικής οικολογικής αξίας και ομορφιάς φυσικό οικοσύστημα, όπου ζει και αναπτύσσεται ένας σημαντικός αριθμός σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Συνολικά στον Αμβρακικό και στους γύρω λόφους έχουν εντοπισθεί περίπου 280 είδη πουλιών, 71 από τα οποία προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 
Αμβρακικός Κόλπος

ΛΙΜΝΗ ΖΗΡΟΥ

Ως περιοχή απείρου φυσικού κάλλους έχει χαρακτηρισθεί η λίμνη Ζηρού, η οποία βρίσκεται στα δόντια της πόλης της Φιλιπιάδας. Στην περιοχή του Ζηρού πραγματοποιούνται έργα υποδομής, κατάλληλης για κανό, καγιάκ και αναρρίηιση.Λίμνη Ζηρού